GYERMEKSZEMÉSZET: TOMPALÁTÁS KEZELÉSE

ÁLTALÁBAN 14 ÉVES KORIG GYÓGYÍTHATÓ

A tompalátás (amblyopia) az első életévekben alakul ki, és mielőbbi felismerése, kezelése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy meggyógyuljon a gyermek szeme. Ennél a látásproblémánál a kicsi nem használja egyforma mértékben mindkét szemét, aminek a következtében a gyengébb szem ellustul, és csak homályos vagy kettős képet érzékel, így pedig nem tud kialakulni az egészséges látás. A tompalátás kialakulásának hátterében valamilyen egyéb szemészeti probléma áll, de ha időben részesül megfelelő ellátásban a gyermek, a betegség gyógyítható. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a szakszerű kezelés, ezért a lehető legjobb eredmény érdekében az orvos utasításait maximálisan be kell tartani!

A TOMPALÁTÁS TÜNETEI

Hogyan ismerhető fel a tompalátás?

A tompalátás korai felismerését segítheti egy egyszerű házi praktika, de természetesen biztos csak akkor lehet a szülő, ha gyermekét rendszeresen viszi gyermekszemészetre, ahol az orvos alapos, teljes körű vizsgálat során térképezi fel a kis páciens állapotát.

Kisbabánál is elvégezhető a teszt, melynek során egy mozgó, színes, gyenge fényű fényforrásra irányítjuk a figyelmét, majd felváltva letakarjuk hol az egyik, hol a másik szemét.

Amennyiben zavartalanul követi tekintetével a fényt, valószínűleg nem alakult ki amblyopia. Azonban ha zavarttá, nyűgössé válik a próbától, vagy a szeme nem követi a fényforrás mozgását, mindenképp keressünk fel egy megbízható gyermekszemészetet, ahol megbizonyosodhatunk a kicsi tényleges állapotáról.

VIZSGÁLATRA JELENTKEZÉS
Ha bármilyen apró gyanú merülne fel a gyermek látásával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal.

A tompalátás 14 éves kor után nem gyógyítható, ezért a korai felismerés és a megfelelő szemészeti kezelés meghatározó szerepet játszik a gyermek későbbi életminőségében!

Ingyenes gyermekszemészeti tájékoztató letöltése VIZSGÁLATRA JELENTKEZÉS