GYERMEKSZEMÉSZET: TÁVOLLÁTÁS KEZELÉSE

REJTETT TÁVOLLÁTÁS IS KIALAKULHAT

A távollátás (hypermetropia) ritkábban előforduló fénytörési hiba, azonban az érintettek sajnos közelre és távolra egyaránt homályosan látnak.Mivel a gyermek folyamatosan koncentrál, erőlteti a szemét, így gyakori panasz lehet a fejfájás, ami rányomja bélyegét a mindennapokra és a tanulmányi eredményre. Bár elsőre talán nem tűnhet indokoltnak, mégis fontos lehet a szemüveg viselése rejtett távollátás esetén is, mivel kezelés nélkül akár belső kancsalsághoz is vezethet egy erősebb hypermetropia.

A TÁVOLLÁTÁS TÜNETEI

Hogyan ismerhető fel a távollátás?

Szülőként nagyon nehéz megállapítani a gyermekről, hogy van-e ilyen típusú látászavara, ezért az otthoni megfigyelés nem helyettesítheti a szakszerű gyermekszemészeti vizsgálatot, de segítheti a korai felismerést.

Fiatal korban a szem még jobban alkalmazkodik, ezért a távollátás rejtett maradhat, és bár éles lehet a kép, gyanúra adhat okot, ha a gyermek szeme közeli tárgyak figyelésekor hamar elfárad, esetleg a már említett fejfájás is jelentkezik nála.

Gyakori fejfájás és látászavar esetén mindenképpen érdemes gyermekszemészhez is fordulni, ahol szemcseppes módszerrel még a rejtett távollátásra és annak mértékére is fény derül.

VIZSGÁLATRA JELENTKEZÉS
Ha bármilyen apró gyanú merülne fel a gyermek látásával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal.

A távollátás rejtett is lehet, ami megnehezíti a laikus számára annak korai felismerését, ezért rendkívül fontos betartani a gyermekek esetében a legalább évenkénti szemészeti vizsgálatot.

Ingyenes gyermekszemészeti tájékoztató letöltése VIZSGÁLATRA JELENTKEZÉS