GYERMEKSZEMÉSZET: RÖVIDLÁTÁS KEZELÉSE

A MEGFELELŐ KORREKCIÓ NÉLKÜLÖZHETETLEN

A rövidlátás (myopia) szakorvos általi diagnosztizálása és kezelése nem csupán az aktuális kellemetlenségek megszüntetése miatt fontos, korrekció nélkül ugyanis idővel a tünetek súlyosbodhatnak, és a könnyelműség akár kancsalsághoz is vezethet. A rövidlátás akadályozza a gyermek boldogulását a mindennapokban, valamint negatívan hat iskolai teljesítményére is, mivel a távolabb lévő tárgyakat már csak elmosódottan látja. Ezért kulcsfontosságú, hogy a látásproblémát mielőbb felismerjék, és a kicsi szakszerű gyermekszemészeti ellátásban részesüljön.

A RÖVIDLÁTÁS TÜNETEI

Hogyan ismerhető fel a rövidlátás?

A rövidlátás jelei – különösképpen a kezdeti szakaszban - nehezen felismerhetők a külső szemlélő számára, hiszen ilyenkor a gyermek közelre jól, távolra viszont rosszul lát, ám árulkodó lehet, ha hunyorogva kémleli a távolabbi környezetét. Gyakran már iskoláskorban alakul ki a myopia, ilyenkor egyértelmű jel, ha gondot okoz a hátsó padokból a táblára írt szöveg olvasása. Gyermekkorban ajánlott legalább évente megismételni a szemészeti vizsgálatot, hogy pontos képet kapjon gyermeke szemének egészségéről. Az esetleges problémákat orvosaink már a korai szakaszban is felismerik.

Kisebbeknél a rövidlátás jele lehet, hogy a gyermek túlságosan közel tartja az arcához a játékait miközben nézi őket, míg a távolabbi tárgyakat hunyorogva veszi szemügyre. Az is gyanúra adhat okot, ha a televíziót csak közelről hajlandó nézni, hiszen előfordulhat, hogy távolabbról már nem látja tisztán a képernyőt.

Iskolás korban a gyermek arra panaszkodhat, hogy nem látja jól a táblára írt szöveget, de például labdajátékoknál és egyéb sporttevékenységeknél is fény derülhet a problémára.

VIZSGÁLATRA JELENTKEZÉS
Ha bármilyen apró gyanú merülne fel a gyermek látásával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal.

A rövidlátás korai felismerésének érdekében rendszeres szemészeti vizsgálat ajánlott. Az otthoni megfigyelés nem helyettesíti a szakszerű szemészeti vizsgálatot.

Ingyenes gyermekszemészeti tájékoztató letöltése VIZSGÁLATRA JELENTKEZÉS