Gyakran ismételt kérdések a gyermekszemészeti vizsgálattal és gyermekkorban felmerülő látásproblémákkal kapcsolatban

GYIK

Fontos, hogy a vizsgálatokat a lehető legfiatalabb korban megkezdjük, illetve rendszeresen megejtsük. Az ideális időpontok a következő: 6 hónaposan, 1 évesen, 3 évesen, 5-6 éves kor körül, majd 2-3 évente.

Egy olyan fénytörési hiba, amikor a gyermek a távolabbi tárgyakat csak elmosódottan érzékeli, közelre azonban jól lát.

Ez egy olyan fénytörési hiba, amikor az érintettek közelre és távolra egyaránt homályosan látnak. Fiatal korban ez a jobb alkalmazkodási képesség miatt rejtve maradhat, idővel azonban jelentkezhetnek panaszok.

Tompalátásról akkor beszélünk, amikor a gyermek nem használja egyforma mértékben mindkét szemét. Emiatt a gyengébb szem ellustul, és csak homályos vagy kettős képet érzékel, így pedig nem tud kialakulni az egészséges látás.

Kancsalság során a két szem működésének összhangja hiányzik, nem tudnak ugyanazon helyre fókuszálni, így kettőslátás alakul ki, és a térlátás romlik.

Nem, szakembereink játékos formában, gyakorlott kezekkel, fájdalommentesen végzik. Ennek keretében a gyakoribb és ritkább látásproblémákat, illetve a szem általános egészségét egyaránt vizsgálják.

Tipikus árulkodó jel a hunyorgás távolabbi környezet figyelésekor, illetve az, hogy a gyermek túl közel tartja a szeméhez a játékait. Később az iskolában a rövidlátó diákok nem látják tisztán a táblára írt szöveget a hátsó padokból, azonban ezt nem elegendő azzal kezelni, hogy az első padokba ültetik a gyermeket.

A folyamatos koncentráció és a szem erőltetése miatt gyakori panasz lehet a fejfájás és a szem gyors elfáradása.

Egy mozgó, gyenge fényforrásra irányítjuk a kicsi figyelmét, majd felváltva letakarjuk hol az egyik, hol a másik szemét. Ha ez szemlátomást zavarttá teszi, erős a gyanú, hogy tompalátással van dolgunk, mely mihamarabb orvosi ellátást igényel.

Az első tünet lehet a gyermek hunyorgása, egyértelmű jele pedig az, ha nem tudjuk eldönteni, hogy melyik szemével merre néz. A legkisebb gyanú esetén is célszerű gyermekszemész szakorvoshoz fordulni.

Az átfogó vizsgálat a következő területekre terjed ki: rövidlátás, távollátás, tompalátás, kancsalság, pupillák helyes működése, retina egészségi állapota, valamint a színek helyes felismerése.

Igen, hiszen ennek köszönhetően a gyermek látása javul, magabiztosabban tud boldogulni, ráadásul így megelőzhető a látásprobléma súlyosbodása, ami akár kancsalsághoz is vezethet.

Gyermekszemészetünkön egy erre a célra kifejlesztett szemcseppet alkalmaznak orvosaink, ennek segítségével precíz diagnózist tudnak felállítani.

Igen, de az időtényező kritikus: ha még kisgyermekkorban diagnosztizálják és megfelelően kezelik a problémát, akkor gyógyítható. A tompalátás 14 éves kor után már nem korrigálható.

Igen, az időben felfedezett kancsalság hatékonyan kezelhető, s így a tompalátás kialakulása megelőzhető.

Gyermekszemészet szakértelemmel, a gyermekek nyelvén!